Llengües i justícia: Els valors i principis morals en les polítiques lingüístiques

Llengües i justícia: Els valors i principis morals en les polítiques lingüístiques

Els dilemes que afronten les societats davant la diversitat lingüística són una constant en el debat públic de les democràcies d’avui. Per parlar d’un cas d’actualitat, a Ucraïna des de fa dècades la política lingüística ha estat fortament polaritzada i inestable, basculant de la promoció del rus a la de l’ucraïnès com a reflex d’un conflicte profund.

Avui les polítiques lingüístiques susciten moltes preguntes de caràcter moral. És just excloure les persones de certs drets bàsics de ciutadania per manca de competències lingüístiques? I és just no oferir-los serveis públics en les seves llengües de preferència perquè es poden comunicar en una altra llengua més estesa ―com l’anglès o el castellà? Seria raonable oferir graus de reconeixement lingüístic desiguals a grups establerts històricament en un territori? I quin tracte haurien de rebre les llengües de les persones migrades? Quin paper hauria de tenir l’anglès en les nostres comunitats com a llengua franca global en expansió? Podria aquesta expansió generar injustícies?

Pots continuar llegint a ElCritic.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sergi Morales-Gálvez | Funciona amb WordPress | Disseny web: ConsulTIC.cat